2019-logo-hoormij
 

Nieuwsbrief

15 mei 2019

 
 

Uitgelicht

een-en-al-oor

Eén en al oor

Wies Groeneveld schrijft in 'Een en al Oor' over het belang van horen in onze maatschappij. En wat minder horen betekent. Meedoen en erbij horen is voor slechthorende en dove mensen van essentieel belang, maar daar ontbreekt het op diverse fronten aan. Wies en uitgever B2B Mediagroep willen daarom met dit boek iets teweegbrengen bij samenleving, politiek en bedrijfsleven. Zij kunnen en moeten ervoor zorgen dat iedereen met een gehooraandoening geheel zelfstandig kan functioneren. Door de informatie, ervaringen en inspirerende voorbeelden geeft dit boek inzicht en handvatten voor horende mensen, werkgevers, professionals, instellingen en organisaties om dit te bereiken.

Lees verder
 

Een aandoening hoeft geen beperking te zijn voor een politieke of bestuurlijke functie

BZK heeft een onderzoek gedaan naar de deelname van mensen met een beperking aan politiek en bestuur. Intussen zijn de uitkomsten in een conceptrapport opgenomen. Tijdens een bijeenkomst op 4 juli 2019 in Den Haag, in samenwerking met Disability Studies in Nederland, wil BZK hierover in gesprek. Ook mensen met een beperking moeten immers in staat zijn, en worden gesteld, om politieke en bestuurlijke functies te vervullen. Heb je belangstelling? Meld je dan aan voor deze bijeenkomst.

Lees verder

Webshopaanbieding

Even iemand bellen is misschien niet zo vanzelfsprekend als je te maken hebt met een gehooraandoening. Het signaal dat uit een gewone telefoon komt is vaak niet luid genoeg en dat kan problemen opleveren in de communicatie. Er zijn diverse manieren om toch te kunnen telefoneren als je slechthorend bent. HearingCare en Stichting Hoormij/NVVS bieden je als lid 10% korting op de FlashTel Comfort 3.

flashtel
 

Actueel

 

UMC Utrecht zoekt leden van Stichting Hoormij mét tinnitus voor FOCUSgroep

gezocht

De afdeling KNO van het UMC Utrecht is bezig met het opzetten van een onderzoek met als doel om te achterhalen wat iemand met tinnitus uit de behandeling wil halen. Specifiek willen ze de belangrijkste behandeluitkomsten in kaart brengen. Denk hierbij aan verbetering in slaapkwaliteit of concentratie. De eerste stap van dit onderzoek bestaat uit het vormen van een focusgroep van 9-10 tinnituspatiënten. Ben je lid van Stichting Hoormij, heb je last van tinnitus en wil je een bijdrage leveren aan dit onderzoek? Meld je dan aan. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

Lees verder
 
 
 

Advertorial

 

DOORBRAAK: Phonak Marvel hoortoestellen

De Phonak Marvel combineert het beste spraakverstaan, grootste draagcomfort, ingebouwde bluetooth voor ALLE mobiele telefoons en oplaadbaarheid in één! 

Phonak Marvel, een multifunctioneel wonder

marvel-met-tekst-15-april
 
 
 

Advertorial

‘Zelfs telefoneren op Utrecht CS is mogelijk!’

'Mijn eerste ervaring met de Naída CI Connect op mijn AB Naída CI Q90 is perfect, zelfs telefoneren op een druk Utrecht CS lukt! Het geluid is goed. Ook het streamen van muziek op mijn CI is bijzonder’.

Ook nieuwsgierig naar de Naída CI Connect?

ab-arno-vliegveld-150x150
 
 

 

Een uitvaart met slechthorende mensen

Een uitvaart met slechthorende en dove mensen, waar moet je op letten? 
Gebarentolk, geschreven teksten, goed zicht op je mond en bij slechthorenden: een goede ringleiding. Een uitvaart met doven onder de nabestaanden? Draag geen baard als je wilt dat ze je ‘verstaan’, maar vooral: geef doven en slechthorenden de kans om zich te laten horen.

Lees verder

Lintje in de Orde van Oranje-Nassau

Pierre Demacker is voorzitter van de NVVS, afdeling Gelre. Hij lobbyt voor ondertiteling van tv-programma’s, organiseert bijeenkomsten en geeft voorlichting over hoorhulpmiddelen. Ook onderhoudt hij onder meer contacten met kno-artsen en maakt zich sterk voor toegankelijkheid van openbare gebouwen. Nu is hij beloond met een lintje. Pierre is verheugd.

Lees verder
 

Een kunstmatig evenwichtsorgaan werkt eigenlijk hetzelfde als een CI

Momenteel zijn er op meerdere plekken in de wereld onderzoeksgroepen bezig met een kunstmatig evenwichtsorgaan: een vestibulair implantaat. In Maastricht heeft Raymond van de Berg de leiding over een groot project: “Een kunstmatig evenwichtsorgaan werkt eigenlijk hetzelfde als een CI. Maar in plaats van geluid registreert het implantaat beweging en die wordt omgezet in elektriciteit en gaat dan naar de evenwichtszenuw toe."

Lees verder
raymond-van-de-berg
 

De vorm van geluid 
- in concert

'Mam hoort weer'

Op 16 juni 2019 presenteren het Koninklijk Conservatorium en de Openbare Bibliotheek Den Haag 'De vorm van geluid' - in concert. Een mini-event rondom het boek van Gregor Verwijmeren. In de roman onderzoekt Verwijmeren niet alleen het effect van tinnitus op de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van zijn hoofdpersoon, maar ook op die van zijn omgeving. Het niet-aflatende, intens storende geluid is voor niemand goed te hebben, maar voor wie zijn dagen en denken vult met muziek is het een elementair dieptepunt. Het programma bestaat uit een interview met Verwijmeren omlijst door muziek.

Lees verder

Hoe voelt het als je moeder slechthorend is? Hoe lastig is de communicatie als je niet goed hoort? Iris begrijpt niet waarom haar moeder zeurt als ze iets niet verstaat. Ze heeft toch hoortoestellen? Nou dan! Lia vindt haar handicap wel meevallen, als iedereen maar duidelijk genoeg spreekt. Iris en Lia schrijven allebei in hun dagboeken over dezelfde gebeurtenissen. Kan Iris begrijpen hoe het voor haar moeder is om deze handicap te hebben? Gaat Lia echt beter horen als ze een cochleair implantaat (CI) krijgt? En wat vindt Iris’ vriendje Steven ervan? Met achtergrondinformatie, uitleg en tips.

Lees meer
 

Maastricht University zoekt vrijwilligers om 'tinnitus-app' te testen

tinnitus-app

Heb je te maken met oorsuizen? En wil je één maand de nieuwe app van Maastricht University testen? Aan het einde van het onderzoek word je met € 75,- beloond.

Voorwaarden 

  • Je hebt tinnitus en ondergaat op dit moment geen behandeling 
  • De app zal je elke dag vragen stellen 
  • Het enige wat jij moet doen is antwoorden zodra de app het vraagt 
  • Je moet een iPhone (iOS) hebben
Lees verder
 

 
 
 

Vacatures

vrijwilliger
 

Kijk op www.stichtinghoormij.nl voor meer informatie, bijeenkomsten en aandoeningen. Nóg meer nieuws? Word lid en ontvang vier keer per jaar het Hoormij magazine met achtergronden en interviews.

 

Interessante websites

 
ervaringrijknl
hoorwijzer-2